Het gevecht met jezelf

Soms voelt het alsof je steeds in gevecht bent. Een constant conflict tussen wat andere mensen van je willen en wat jij graag wil. Je zegt ‘ja’ tegen anderen om te voldoen aan hun verwachtingen. Maar diep van binnen voelt het niet goed. Je wilt graag meer tijd voor jezelf hebben. Leren kiezen voor jezelf zonder je schuldig te voelen. Weer leren luisteren naar je eigen behoeften. 


Kiezen voor jezelf kan voor een innerlijk gevecht zorgen

Een innerlijk gevecht over de beslissingen die je voor jezelf wilt nemen en de beslissingen waarmee je aan de verwachtingen van anderen voldoet. Het belangrijkste hierin is dat je bewust keuzes maakt. Keuzes maken waar jij blij van wordt, zodat je goed voor jezelf zorgt en rekening houdt met jouw behoeften. 


Het betekent niet dat je er niet voor een ander kunt zijn. Het betekent dat je goed voor jezelf leert zorgen en bewust kiest wanneer je er voor jezelf bent en wanneer voor een ander.


Het is belangrijk om te erkennen dat voor jezelf kiezen niet egoïstisch is. Het is essentieel voor een gezond leven. Pas als je goed voor jezelf kunt zorgen, kun je goed voor anderen zorgen.


Het begint bij JA tegen jezelf zeggen.  

Het ja zeggen tegen jezelf en dus nee tegen anderen, kun je als heel moeilijk ervaren. Je moet kiezen tussen de ander teleurstellen en  je niet schuldig voelen. 


Toch kan het ook heel bevrijdend werken. Het geeft je de vrijheid om naar jezelf te luisteren. Te doen wat goed voor jou is. Het betekent bovendien niet dat je de ander afwijst of onaardig bent. Het betekent dat je leert luisteren naar je eigen behoefte en wensen. Je durft meer te luisteren naar je eigen behoeften en hiermee ook meer je grenzen aan te geven. 


Door ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken die niet bij je passen of niet in je agenda passen, belast je jezelf minder. Hierdoor krijg je meer ruimte voor me-time. Te doen wat echt goed voor jou is. Je leert ook beter voelen wanneer je wel ruimte hebt om er voor een ander te zijn.



Het is normaal om je in het begin schuldig te voelen

Als je begint met grenzen stellen bij de ander en je ja zegt tegen jezelf, dan is niet gek dat je je eerst schuldig gaat voelen. Je maakt meer keuzes voor jezelf. Je bent zo gewend om anderen te pleasen dat het niet goed voelt als je het niet doet. Besef je goed dat schuldgevoel vaak voortkomt uit aangeleerde gedragingen of verwachtingen van anderen. 


Schuldig voelen is een gevolg van het feit dat je hoofd ervoor wil zorgen dat je in je comfortzone blijft. Zij wil dat je blijft doen wat je altijd deed, want dat is bekend en veilig. Herken dit schuldgevoel als een signaal dat je grenzen aan het verleggen bent, wat een noodzakelijk onderdeel is van persoonlijke groei. 


Als je meer voor jezelf wil zorgen, dan is het noodzaak om vaker nee tegen anderen te zeggen. Dat is geen luxe of egoïsme. Het is zelfzorg die iedereen nodig heeft. Nodig om je gezond en energiek te voelen, zodat je er ook voor anderen kunt zijn. 


Wees lief voor jezelf

Dat begint met jezelf niet veroordelen. Het is niet egoïstisch als je me-time wilt. Het is respectvol en liefdevol naar jezelf zijn. Wees vriendelijk naar jezelf en realiseer dat schuldig voelen volkomen normaal is. Het schuldgevoel spreekt echter niet altijd de waarheid. Laat het schuldgevoel er zijn. Voel waar je dit in je lichaam voelt en sta er even bij stil. Als je er veel last van hebt; wees je eigen beste vriendin. Welk advies zou je haar geven. Gebruik die bemoedigende woorden voor jezelf. 

Door ‘ja’ te leren zeggen tegen jezelf en je grenzen aan te geven bij de ander, krijg je het leven dat je graag zou willen leven. Een leven waar je misschien al een tijd van droomt. Dat ervaren is niet alleen heel fijn, maar ook krachtig en bevrijdend. 


Als je voor jezelf gaat kiezen kan dit gevolgen hebben

Wanneer je leeft in overeenstemming met je eigen waarden, behoeften en waar je blij van wordt, kan het zijn dat je er achter komt dat sommige dingen niet meer passen. Dingen die niet bijdragen aan jouw leven, waar jij echt gelukkig van wordt. 


Misschien voel je nu wel dat je baan eigenlijk helemaal niet meer bij je past. Het daagt je niet meer uit of kost alleen energie, zonder dat je er iets voor terug krijgt. Of dat vriendschappen die je al jaren hebt, je niet meer de energie geven die je graag zou willen. Het vergt moed en lef om juist in dat soort gevallen voor jezelf te kiezen en je eigen pad te volgen. 


Soms kan dit ook de reden zijn om het niet te gaan doen en in je veilige vertrouwde patroon te blijven. Maar wat als je het je veel gaat opleveren? Als jij je fijner, blijer en gelukkiger gaat voelen? 


Probeer de stapjes die je wil maken zo klein mogelijk te maken. Wat is de eerste stap die je kunt zetten om vandaag nog voor jezelf te kiezen. Probeer hier elke dag even bij stil te staan en elke dag een kleine stap te bedenken wat je kunt doen. Je kan ook elke ochtend even iets opschrijven en aan het eind van de dag kijken of het is gelukt. Door reflectie kun je patronen herkennen en bewuster kiezen. Het gaat om niet te groots denken. Het kan al zijn om rustig een kopje thee te drinken in de zon. Alle kleine stapjes zorgen voor de uiteindelijke grote ontwikkeling. Het is een proces wat veel geduld, oefening en zelfreflectie vraagt. 


Onthoud dat je waardevol bent en dat het zorgen voor jezelf belangrijk is.. Jouw behoeften en wensen zijn net zo belangrijk als die van anderen. Door jezelf op nummer 1 te zetten en jezelf in je to do lijst prioriteit te geven, investeer je in jezelf. Hierdoor zal je je beter gaan voelen, waardoor je ook een leuker mens, vriendin, partner, moeder, werknemer wordt.  

Praktijk locatie

Mijn praktijk zit in Eerbeek, Gelderland. Een kwartier rijden vanaf Arnhem en Apeldoorn. Eerbeek is gelegen middenin een bosrijk gebied op de mooie Veluwe.